coolel

Eltest

eltest

Nyintroduktion
eltest- säkerhet i elanläggningen.

Auktoriserad elfirma – vi utför
EIO´s eltest.

Sök

Rotavdrag

Skattereduktion för husarbete

 

 

— genom fakturamodellen

Utskriftsvänlig version av Skatteverkets folder SKV 323 utgåva 1, utgiven i maj 2009.

Från och med den 1 juli 2009 har man rätt till skattereduktion för hushållsarbete (f.d. hushållsnära tjänster) och ROT-arbete (de ROT-tjänster som fanns tidigare) genom fakturamodellen. Tjänsterna kallas med ett gemensamt ord för husarbete.

 

Vad är husarbete?

Följande räknas som husarbete:

  • reparation och underhåll, ombyggnad, tillbyggnad (ROT-arbete)
  • hushållsarbete som städning, klädvård, visst trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn.

Husarbetet delas alltså in i hushållsarbete och ROT-arbete, men skattereduktionen är gemensam för bägge typerna och man gör likadant för att få den. Grundregeln är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad. (Undantaget är hushållsarbete, som man kan få skattereduktion för om det utförs i ens föräldrars bostad.) Skattereduktion för ROT-arbete kräver dessutom att man äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet).

På www.skatteverket.se finns en detaljerad lista över vilket husarbete som räknas som hushållsarbete och vilket som räknas som ROT-arbete. Där finns också detaljerad information om vad som krävs för att få skattereduktion för respektive typ av husarbete.

 

Hur stor är skattereduktionen?

Om man köper husarbete för upp till 100 000 kronor per år får man rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden.  Detta betalar Skatteverket enligt fakturamodellen till företaget som utför arbetet. Man får alltså en skattereduktion som motsvarar 30 % av arbetskostnaden. Skatten kan dock aldrig minska till mindre än 0. Du kan med andra ord aldrig få mer i skattereduktion för husarbete än du ska betala i slutlig skatt efter att dina avdrag är gjorda.

Besökare

Vi har 5 besökare och inga medlemmar online

Kika in i butiken

Ta en titt i vår butik

Kontoret har öppet vardagar 08.00-17.00.
Telefon 044- 423 61 eller 044- 432 31.